O rastlinných mliekach v minulosti a dnes

Square

Existujú dva hlavné dôvody prečo boli rastlinné mlieka v minulosti tak frekventované:

koktejl

1) Nie každá rodina vlastnila kravu či kozu a ak sa aj mlieko kúpilo jeho použitie bolo riskantné. Neexistovalo chladenie či pasterizácia takže sa väčšinou na trhu predávalo v surovom stave. Stredovekí ľudia neboli hlúpi preto sa radšej spoľahli na bezpečnejšie a istejšie alternatívy.

2)V stredoveku mala cirkev obrovskú moc, v pôstne dni platili prísne pravidlá, ktoré zakazovali požívanie nielen mäsa ale aj živočíšnych produktov: mlieka, masla, vajec a mliečnych výrobkov. Naproti tomu orechy/zrná boli ľahko dostupné takže sa rýchlo stali základnou surovinou pre stredoveké kuchyne.

mléko

Rastlinné mlieko má obrovské množstvo úžasnych prínosov pre zdravie: a môžete ho vyrobiť skutočne z akýchkoľvek orechov či zŕn. Okrem iného sa dá pripraviť aj z ovsa, jačmeňa, ryže, lupiny, chia semien, quinoi, ľanových semien, podzemnice olejnej (arašidov), hľúz šachora („tiger nuts“) atď. Jeho príprava je maximálne jednoduchá a dovolím si tvrdiť, že ju zvládne aj 10 ročné dieťa.

Recept zo súčasnosti:
1)Namočte orechy/zrná na noc do vody tak aby boli boli cca centimeter pod hladinou.
2) Na druhý deň orechy/zrná rozmixujte do hladkej konzistencie. Ak je zmes príliš hustá, pridajte ešte vodu.
3)„Kašu“ preceďte cez gázu alebo špeciálne vrecko na rastlinné mlieko. Povytláčajte z neho všetku tekutinu.
4)Mlieko môžete ochutiť s troškou medu, štipkou soli a vanilkou a môžete ho okamžite piť. V chladničke vydrží 2-3 dni. Ak v ňom rozmixujete čerstvé ovocie, získate skvelý, výživný a ľahko stráviteľný nápoj.

snídaně

Recept na prípravu mandľového mlieka zo stredovekej kuchárskej knihy z konca 13. storočia:
1)Olúpané suché mandle podrvte v mažiari na prášok. Môžete použiť aj nelúpané, rozdiel bude iba vo výslednej farbe mlieka.
2)Podrvené mandle zalejte vriacou vodou v pomere: 1 diel mandlí + 2 diely vody. Nechajte odstáť približne 10 minút.
3)Kašu dajte do gázy alebo plienky a vytlačte z nej všetku tekutinu. Precedené mlieko povarte pár sekúnd aby ste dosiahli hustejšiu a krémovejšiu konzistenciu.

Malý tip: pre bohatšiu a plnšiu chuť olúpané mandle pred podrvením krátko opečte nasucho na panvici.